Her mevsim için kullanışlı bir kıyafet alternatifi olan gömlek modelleri, rahatlığı ve şıklığı bir arada sunar. Söz konusu ürünlerin bu denli tercih edilmesi, gömlek bakımı hakkında merak edilenleri de beraberinde getirir. Siz de doğru yöntemleri tercih ederek gömleklerinizin ilk günkü kalitelerini korumasını sağlayabilirsiniz.
Gömlekler Nasıl Yıkanmalı?
Çamaşır makinesinin gömlek yıkama programları sayesinde kıyafetlerinizi deforme etmeden kirlerden arındırabilirsiniz. Gömlek bakımında giysilerin renklerine ve kumaş yapılarına göre farklı şekilde yıkanması önem arz eder. Örneğin beyaz gömlek yıkamak için40 yada 60 derece sıcaklık ayarlarından birini seçebilirsiniz. Keten gömlek yıkamak için de benzer sıcaklıkları tercih edebilirsiniz.
Ön Yıkama
Ön yıkama, uzun süre kıyafette kalmış inatçı lekelerin çıkarılmasında kullanılır. Özellikle beyaz renkli gömlekler için tercih edilebilir. Beyazın renk atma gibi bir riski olmadığı için ön yıkamalarda yüksek ısı uygulamanız da mümkün olur.
Yıkama
Beyaz gömlek yıkama programı, gömleğin kirlilik miktarına ve kumaş türüne göre değişiklik gösterir. Örneğin beyaz gömlekler yüksek sıcaklıkta yıkanabilirken renk atma riski bulunan siyah ve renkli gömleklerin 30 derece sıcaklıkta kirlerden arındırılması tavsiye edilir. Benzer renkteki gömlekleri bir arada yıkayarak solma problemini ortadan kaldırabilirsiniz.
Gömlek Yıkama Uyarıları
Gömlek bakımında yıkama uyarılarını dikkate almanız çok önemlidir. Talimatlar, çoğunlukla ürünlerin iç kısmındaki etikette bulunur. Bu kısımda; derece, ağartma, ütü ve kuru temizleme, kurutucu kullanımı gibi pek çok sembol yer alır. Örneğin şifon gibi hassas kumaş yapısına sahip olan gömleklerin elde yıkanması tavsiye edilir.
Gömlek Kurutma
Gömlek bakımında kurutma makinasında kurutma genelde tavsiye edilmez, temel sebebi kurutma makinası kumaşlarda fazla çekmelere sebebiyet verebilmektedir, illa kurutma makinası kullanılacaksa uygun program seçilmelidir. Tercihen gömlekler asarak kurutulmalıdır, örme kumaşlardan olan ve boyuna esneyen gömlekler ise sererek kurutulmalıdır.
Gömleklerdeki Sarı Lekeler Nasıl Çıkarılmalı?
Kadın ve erkek beyaz gömlek modellerinde hava sıcaklığına bağlı olarak ter izleri kalabilir. Bu durum, kıyafetlerin koltuk altında ve çevresinde sararmalara yol açar. Dolayısıyla beyaz gömlekte koltuk altındaki sarı leke nasıl çıkar gibi soruların cevabı merak edilir.
Tuzun aşındırıcı özelliği, sarı lekelerin giderilmesine yardımcı olur. Ilık suyla ıslattığınız gömleğin lekeli kısmına tuz dökerek 1 saat kadar bekleyebilirsiniz. Temiz suyla durulanan gömlekteki sarı lekeler yok olur.Sararan beyaz gömlek nasıl beyazlatılır sorusunun bir diğer cevabı ise beyaz sabundur. Bu temizlik ürünü, içerisindeki güçlü leke çıkarıcılar sayesinde sararmaların giderilmesinde etkilidir. Suyla ıslattığınız lekeyi beyaz sabunla ovarak ortadan kaldırabilirsiniz.
Sararmış gömlek yakası nasıl temizlenir sorusunun cevabı da son derece basittir. Piyasada bulunan güçlü leke çıkarıcıları kullanarak kötü görünüm yaratan kalıntılarından kurtulabilirsiniz. Tercih ettiğiniz deterjanın üzerinde yer alan talimatlara uyarak lekeyi kısa sürede çıkarmanız mümkündür. Gömlek koltuk altı lekeleri nasıl çıkar sorusunun cevabını merak edenler de bu yöntemi uygulayabilir.
Çamaşır suyu benzeri ağartıcılar gömleklerde bulunan buruşmazlık özelliklerine zarar verebilmektedir. O nedenle çamaşır suyu benzeri ağartıcı kullanımı gömleklerde tavsiye edilmemektedir.
Gömlek Nasıl Ütülenir?
Gömlek ütüleme işlemine yakadan başlanır. Ütü masasının üzerine serilen yakanın önünü ve arkasını güzelce ütülemelisiniz. Yaka kısımları genelde kalın bir yapıya sahip olduğu için ütünüzün daha fazla buhar püskürtmesini sağlayarak süreci kolaylaştırabilirsiniz. Gömlek yakası nasıl ütülenir sorusunun cevabı işte bu kadar basittir.
Gömlek yakası ütüleme işleminden sonra masanın sivri ucuna omuz başını yerleştirmeniz gerekir. Gömlek ütüleme ayarını kumaşa göre belirlerseniz omuz başlarını kolayca kırışıksız hâle getirebilirsiniz. Diğer aşamaya geçmek için gömlek kolu nasıl ütülenir sorusunun cevabını bilmeniz gerekir. Kol kısımları, elle düzleştirildikten sonra ütü masasına yayılır. İlk olarak ön yüzü, daha sonra arka yüzü ütüleyerek gömlek kollarını düz hâle getirebilirsiniz. Manşeti içten ütüledikten sonra ön iki kanattaki ve arka kısımdaki kırışıklıkları gidermeniz gerekir.
Gömlek Nasıl Katlanmalı?
Kırıştırmadan gömlek katlamak için kıyafeti yüzü aşağı bakacak şekilde düz bir yere yatırmanız önerilir. Kolları ve gövdeyi düzelttikten sonra sağ tarafı içe doğru üçte bir oranında katlayabilirsiniz. Daha sonra ise kolu çapraz şekilde sağa doğru katlamanız önerilir.
Gömleğin sol tarafına da aynı tekniği uyguladığınızda iki kol, hizalı bir şekilde gövde üzerinde durur. Son olarak gövdeyi alttan üste doğru ikiye katlayarak şık ve düzenli bir görünüm elde edebilirsiniz. Valiz için gömlek katlama tekniği şeklinde de adlandırılabilecek bu yöntemi kullanarak seyahate çıkarken giysilerinizin kırışmasını ya da zarar görmesini önleyebilirsiniz.