Denizde olmanın verdiği özgürlük ve ferahlık hissini başka bir aktivitede bulmak pek kolay değildir. Bir tekneye binip karadan uzaklaştığımızda, kendimizi şehir hayatının gürültüsünü ve koşturmacasını geride bırakmış hâlde buluruz. Tekneye binmek, modern hayatın tüm unsurlarını bir süreliğine de olsa askıya almakla neredeyse eşdeğerdir. Bu gibi nedenlerden olsa gerek emekliliğinde küçük bir tekne alıp denize açılmak, sessiz ve sakin bir hayat sürmek hemen herkesin hayalidir.
Hakkında düşünürken çok cazip görünen bu aktivite ya da yaşam şekli, denizcilik hakkında da birçok yeni bilgiyi edinme gerekliliğini beraberinde getirir. Hazırladığımız bu denizcilik rehberinde bu uğraş ile meşgul olmaya başladığınız ilk zamanlarda ihtiyacınız olacakları, size kaynaklık edecek değerli kitapları ve diğer pek çok önemli bilgiyi bulabilirsiniz.
Tekne ile Türkiye Kıyıları ve Denizcilik Rehberi
Türkiye; yarımada kimliğine sahip, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkedir. Dolayısıyla teknecilik ve denizde yapılacak diğer faaliyetler için hem cazip hem de elverişli olduğu rahatlıkla söylenebilir. Üstelik kıyı ve denizlerimizin farklı karakteristik özellikler taşıması, burayı çeşitli denizcilik aktivitelerinin yapılabileceği bir coğrafya hâline getirir.
Denizcilik fikri, akla evvela Ege ve Akdeniz kıyılarında sakin bir hayat sürmeyi getiriyor olsa da Türkiye, bundan çok daha fazlasını vadeder. Zira bahsettiğimiz kıyıların yanında Marmara ve özellikle Karadeniz de bu uğraş için önemli adreslerdir. Anadolu topraklarında ilk defa denizcilik faaliyetleri hangi şehirde başlamıştır sorusunun yanıtının Karadeniz kıyısındaki Karamürsel olması da bunun bir işareti olarak değerlendirilebilir. Verdiğimiz genel bilgilerin ardından şimdi denizcilik rehberimizin daha detaylı kısımlarına geçebilir, bu yeni yaşam şekline geçiş yapmak isteyenlerin mutlaka aklında bulunması gerekenlerden bahsetmeye başlayabiliriz.
Denizci Olmak İsteyenlerin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Konuya eğlence ve keyif ekseninde yaklaştığımızda isteyen herkesin denizci olabileceği yönünde bir çıkarım yapılabilir. Fakat bu uğraşa profesyonel ve işin zorlu kısımlarını da kapsayacak geniş bir açıdan baktığımızda gördüğümüz tablo, biraz daha farklı olur. Zira denizcilik, aslında teknede keyif yapmaktan çok daha kompleks ve zorlu bir süreçtir. Bu yola girecek kişilerin sahip olması gereken bazı özellikler vardır. Siz de denizci olmak istiyorsanız aşağıdaki özelliklerin en azından önemli bir kısmını taşıyıp taşımadığınızı kendinize sorabilirsiniz.
- Yeni deneyim, macera ve görevlere açık olma
- Cesaret
- Zorlu koşul ve kalabalık insan gruplarına uyum sağlama yeteneği
- Hızlı ve akılcı düşünme
- Liderlik eğilimi
- Takım çalışmalarına yatkınlık ve sadakat
Bu saydıklarımız dışında iyi düzeyde İngilizce bilmek de birçok denizcilik rehberinde gereklilik olarak kabul edilir. Söz konusu dili uluslararası iletişimin birinci yolu kabul edersek iyi düzeyde İngilizce bilenlerin denizdeyken yaşanabilecek sorunların giderilmesi konusunda son derece avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.
Yeni Başlayan Denizcilerin İhtiyacı Olacak Malzemeler Nelerdir?
Tekne ya da gemilerle denize açılmak isteyenlerin, gerekli malzemeleri yanına alması oldukça önemlidir. Zira acil bir durumda gerekli eşya ve araçlara ulaşamamak, birtakım irili ufaklı sorunlara neden olabilir. Bu noktada ilk olarak sayılması gereken malzeme denizciler yönlerini nasıl bulur sorusunun da cevabı olan pusuladır. Bu elzem gereç, günümüzde genellikle teknelerin donanımında yer alır. Teknenizde yönünüzü kolayca bulmak adına, ekstra bir araca ihtiyaç duymadan bu pusulayı kullanabilirsiniz. Denize açılmışken daha güvenli ve keyifli zaman geçirmeniz için şu malzemelerin de yanınızda olması gerekir:
- Yetişkin ve çocuklar için can yeleği
- Can simidi
- Seyir feneri, düdük ve kampana
- Yangın tüpü
- Radar reflektörü, el feneri ve tehlike bayrağı
Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü ve can kurtarma işaretleri tablosunun en güncel hâlleri de her teknede mutlaka bulunmalıdır. Bunlar sayesinde yaşanabilecek kaza benzeri olumsuz durumlarda hangi adımların atılabileceğini belirlemek çok daha kolay olur.
Denize Açılmak İsteyenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?
Denizciler yönlerini nasıl bulur sorusuna verilecek ilk yanıt pusuladır. Fakat denize açılmak istiyorsanız her ihtimale karşı farklı yön belirleme metotlarından da haberdar olmanız gerekir. Peki denizciler pusula dışında hangi yöntemleri kullanarak yönlerini bulabilirler? Güneşin doğuş ve batış noktalarını takip etmek ve geceleri Kutup Yıldızı’na bakmak, bu amaçla tercih edilebilecek doğal yollardır. Benzer şekilde haritalar ve deniz fenerleri de yön bulmak konusundaki en önemli yardımcılarınız arasında yer alır.
Teknedeyken işler her zaman planladığınız gibi gitmeyebilir, dışarıdan destek talep etmeniz gerekebilir. Bu gibi durumlarda denizciler yardım istemek zorunda kaldıklarında bulundukları yeri nasıl tarif ederler sorusu karşımıza çıkar. Matematiksel konum vermek, bu amaçla tercih edilmesi gereken birinci yoldur. O esnada bulunduğunuz eylem ve boylamı bildirerek yardıma gelecek kişilerin sizi kolayca bulmasını sağlayabilirsiniz. Matematiksel konuma ulaşmanın mümkün olmadığı durumlarda ise çevrenizde gördüğünüz dağ ve benzeri yer şekillerine, yapılara ya da yollara bakarak yerinizi tarif etmeniz mümkündür.
Rotanızı detaylı şekilde belirlemek, hava şartlarını kontrol etmek ve tüm hazırlıklarınızı eksiksiz şekilde yapmak da maviliklere açılmadan önce dikkat etmeniz gerekenler arasında yer alır. Ayrıca denizcilik rehberi tarzı kaynaklardan öğrenebileceğiniz farklı düğüm şekilleri de hiç beklenmedik anlarda hayat kurtarıcı etki yapabilir.
Her Denizciye Yol Gösterecek Kitaplar Hangileridir?
Denizcilik; birçok ince detaydan oluşan, son derece kompleks bir aktivitedir. Bu konuya dair ne kadar çok kitap karıştırırsanız tekneyle açıldığınızda başınıza gelebilecek beklenmedik durumlara karşı o denli hazırlıklı olursunuz. Denizcilik rehberimizin son bölümünde size bu alanda kaynaklık edecek birbirinden değerli dört eserden bahsedeceğiniz.
Mavi Yolculuk Rehberi – Ali Boratav
Mavi Yolculuk Rehberi, Ali Boratav tarafından kaleme alınmış son derece değerli bir kitaptır. Akdeniz ve Ege’nin Gökova ile Kekova arasında kalan kısmını; koylarını, tarihini, doğal güzelliklerini ve zengin mutfağını da kapsayacak şekilde ele alır. Uzun süreli deniz gezintilerini seven herkesin rüyalarını süsleyen bu büyüleyici rotaya odaklanan Mavi Yolculuk Rehberi, özellikle söz konusu bölgeleri gezmek isteyenlerin mutlaka başvurması gereken bir kaynaktır.
Denizciler için Faydalı Bilgiler Kitabı – John Vigor
Asıl mesleği gazetecilik olan dünyaca ünlü denizci ve yelken eğitmeni John Vigor’un imzasını taşıyan bu eser, alfabetik düzende hazırlanmıştır. Bu sayede aradığınız bilgilere kolayca ulaşmanızı mümkün kılan kitap hem görece eğlenceli hem de hayati konuları içeren son derece kapsamlı bir çalışma olarak nitelendirilebilir. Denizciler İçin Faydalı Bilgiler Kitabı, teknecilik terimlerine odaklanan İngilizce-Türkçe sözlüğüyle de işinizi ciddi anlamda kolaylaştırır.
Amatör Denizci El Kitabı – Sezer Atmaca
Sezer Atmaca tarafından hazırlanan ve Amatör Denizcilik Federasyonu’nun piyasaya sürdüğü çalışma, bu uğraşla yeni yeni ilgilenmeye başlayanların rahatlıkla faydalanabileceği bir kaynaktır. Denizciliğin kendine özgü jargonunu, disiplinini, kurallarını kavramanıza yardımcı olan kitap, içerdiği görsel ve tablolarla da öne çıkar. Siz de mavilikleri sıradan bir uğraş alanından ziyade hayatınızın önemli bir parçası olarak görenlerdenseniz Amatör Denizci El Kitabı’ndan pek çok önemli bilgiye erişebilirsiniz.
Tekne Bakımı El Kitabı: Günümüz Gezi Teknelerinde Bakım – Andrew Simpson
Tekne bakımı, denizciliğin olmazsa olmazlarındandır. Zira her denizci teknesiyle özel bir ilişki kurar ve onun tüm ihtiyaçlarını kendisi gidermek ister. Andrew Simpson’ın imzasını taşıyan Tekne Bakımı El Kitabı: Günümüz Gezi Teknelerinde Bakım isimli çalışma, bu konuda elinizi ciddi anlamda rahatlatır. Uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda hazırlanmış olan eser, resim ve çizimlerle tekne bakımının farklı aşamalarını kolaylıkla uygulanabilir kılar. Maviliklerle kurulan ilişkinin farklı bir noktasına odaklanan kitap, bu nedenle farklı bir denizcilik rehberi olarak değerlendirilebilir.